ID: CUL(E)82

ECTS: 6

Περίγραμμα Μαθήματος
e-Class

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τη διερεύνηση των σχέσεων που έχει ή μπορεί να έχει η ελληνική και λατινική λογοτεχνία της κλασικής περιόδου με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια λογοτεχνική, φιλολογική και καλλιτεχνική παραγωγή από την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας ως και τη σύγχρονη εποχή. Το μάθημα προσεγγίζει μέσω ποικιλίας κειμένων και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων τις προϋποθέσεις, τους όρους και τους τρόπους πρόσληψης της κλασικής λογοτεχνίας, εξετάζοντας πολλές και διάφορες μορφές πρόσληψης, όπως τον σχολιασμό (μεσαιωνικών και αναγεννησιακών ερμηνευτικών πραγματειών ή σχολίων σε χειρόγραφα), τη μίμηση (ύφους, θεματολογίας, γλώσσας κτλ.), τη μετάφραση (κυρίως τις πρώτες μεταφράσεις από την ελληνική στη λατινική και αντίστροφα, αλλά και σε επιχώριες γλώσσες), και σε μορφές τέχνης όπως η χαρακτική, η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, το σκίτσο, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, η όπερα, ο χορός, η φωτογραφία κτλ. Η εξέταση των μορφών πρόσληψης μπορεί επίσης να γίνει ανά συγγραφέα, ανά έργο ή και μέρη ενός έργου, ανά λογοτεχνικό είδος, ανά θεματολογία, ανά χρονική περίοδο, ανά μορφή πρόσληψης.
Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση:
● Να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν βασικά εγχειρίδια για τη μελέτη του αντικειμένου της πρόσληψης της κλασικής αρχαιότητας (σε συμβατική ή ηλεκτρονική μορφή).
● Να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα βασικά είδη και τις μορφές της πρόσληψης της κλασικής αρχαιότητας.
● Να εντοπίζουν, να σχολιάζουν και να ερμηνεύουν επιστημονικά την πρόσληψη της ελληνικής και λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά και σε άλλες μορφές εικαστικών τεχνών.
● Να αξιοποιούν τον ρόλο της πρόσληψης της κλασικής αρχαιότητας στη διδακτική διαδικασία.
● Να κατανοούν ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές εξελίξεις της νεότερης εποχής μέσω της ανάλυσης κλασικών ελληνικών και λατινικών κειμένων.
● Να κατανοούν, να σχολιάζουν και να ερμηνεύουν κριτικά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και ιδεολογικές προϋποθέσεις πίσω από την επαφή της νεότερης και σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής με τα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.